Er is al veel gezegd en geschreven over de wenselijkheid om te leven in het huidige moment, het nu.

Hele bewegingen zijn erop gebaseerd om te leven in het hier en nu, met weinig echt bewijs dat de levens van de deelnemers er beter op zijn geworden.

Hoe aantrekkelijk het idee van het eeuwige zijn ook is, het is wel handig om te onthouden waar je je autosleutels hebt gelaten en dat je je kinderen op moet halen van het voetbal later in de middag.

Desalniettemin is het wel duidelijk dat het vermogen om te focussen op wat er gebeurt op elk moment, i.p.v. wat er gebeurd is of wat zou kunnen gebeuren, een krachtig tegengif is voor negatieve gevoelens zoals pijn, angst en depressie.

Wanneer je namelijk jouw weerstand tegen het lichamelijke ongemak van negatieve gevoelens stopt, is de kans groot dat jou reactie daarop zal veranderen.

Met andere woorden, als jij stopt met het je verzetten tegen het ongemak en het simpelweg laat zijn als een lichamelijke sensatie dan zul je merken dat het probleem minder wordt en zelfs kan verdwijnen.

De meeste mensen verzetten zich tegen ongemakkelijke en pijnlijke gevoelens. Maar wanneer je daarmee ophoudt is jouw lichaam in staat deze spanning te verminderen naar een meer aangenaam niveau.

Bij positieve gevoelens werkt het precies andersom.

Wanneer je prettige gevoelens toestaat, hebben deze juist de neiging zich uit te breiden over je hele lichaam.

Doe de volgende oefening:
  1. Als je last hebt van een ongemakkelijk gevoel stop dan al je gedachten erover en richt je aandacht puur op de lichamelijke sensatie. Merk op waar de sensatie in je lichaam zit, hoe groot het is, let op de beweging, de temperatuur, de kleur, het gewicht etc. Vermijd oordelen als "slecht", "vervelend" etc.

  2. Zweef uit je lichaam, ik weet het, dit klinkt zweverig maar doe het maar gewoon :-), en neem de rol van observant aan. Alsof je naar iemand anders aan het kijken bent. Kijk naar hoe de lichamelijke sensatie beweegt: naar boven, naar beneden, er doorheen, er omheen.

  3. Doe dit zolang als nodig is terwijl je merkt welke veranderingen er optreden. Zweef dan weer terug in je lichaam. Om weer met beide benen op de grond te staan :-).
P.S. Wanneer jij meer grip wilt krijgen op ongemakkelijke gevoelens maar je weet niet hoe, maak dan nu een afspraak met mij voor individuele coaching

Op jouw geluk!

Marco Honkoop

https://www.nlp-voor-de-verandering.comKvK 24452226

Je ontvangt deze eZine omdat je je hiervoor hebt aangemeld of omdat je een dienst of product bij me hebt afgenomen. Hieronder vind je 3 linkjes. Klik op de eerste link om naar het archief te gaan van de vorige edities van de eZine. Als je de eZine wilt opzeggen, dan hoef je niets meer te doen, dan de tweede link te gebruiken. Als je je email wilt wijzigen klik dan op de derde link. Als een link niet werkt, kopieer en plak deze dan in je browser.


Gratis e-Boek
"Basis voor Geluk"

Gratis eBook
Voornaam
Email
 
Inclusief gratis periodieke waardevolle
tips voor meer vrijheid, plezier en
succes in je leven!

Geen SPAM - Afmelden is eenvoudig


Klik hier
Ook voor coaches die hiermee
mensen willen helpen!