Jij kunt het beter anders doen!


NLP nieuwsbrief, #008 donderdag 30 September 2010
Dit is een nieuwsbrief van Marco Honkoop - Mijn doel is om jou te helpen hoe jij snel en makkelijk grip krijgt op jouw angst, depressie, onzekerheid en andere negatieve emoties en gedachten en te leren je beter te voelen en beter te communiceren.

Vroeger was ik bang om fouten te maken en daarom vermeed ik vaak dingen of bleef ik dingen op dezelfde manier doen, ook al was dat vaak niet de beste manier. Dit bleek een vrij slechte strategie, want je leert niet hoe het anders en beter kan.

Als het aan NLP ligt dan is er geen falen, er is alleen maar feedback. Dit betekent dat er alleen een resultaat is van iets wat je deed. Was dit niet het gewenste resultaat dan kun je het beter anders doen.

Met fouten maken is niets mis. Het wordt pas een probleem als je iedere keer dezelfde fout maakt en er niets van leert of niet in staat bent je gedrag aan te passen. Om het anders te zeggen: Zolang je in staat bent je gedrag aan te passen aan de hand van de fouten die je maakt, is er geen falen maar alleen maar leren. Om veel te leren zal je dus veel fouten moeten maken, maar je maakt ze maar 1 keer.

De wereld communiceert constant met ons. Het laat ons continu weten of ons gedrag succesvol is geweest of niet. Als je hier goed naar luistert en je gedrag hierop aanpast ontstaat een feedback-loop, een soort herhalend verbeterproces zodat je met elke stap die je neemt op een plezierige en ontspannen manier beter en beter wordt.

En dat is ook iets waar de ontwikkelaars van NLP de laatste dertig jaar van geleerd hebben. Precies de reden dat alle NLP technieken en methodes nu precies de methodes zijn die je bij mij leert. Met dank aan al die andere NLP'ers die gelukkig speciaal voor jou fouten hebben gemaakt zodat jij die fouten allemaal kan overslaan en op zoek kunt gaan naar de fouten die NLP nog niet ontdekt heeft.

Zo zaten er in de jaren zeventig en tachtig veel fouten in NLP en helaas leren de meeste NLP opleidingen in Nederland de jaren tachtig variant. Dat is jammer want dan is er geen sprake meer van feedback maar van falen.

Als jij bang bent om fouten te maken en last hebt van faalangst en je wilt hier graag van af neem dan nu contact met mij op voor individuele coaching.In de afgelopen acht nieuwsbrieven heb ik de acht vooronderstellingen van NLP besproken. Bij vooronderstellingen kijken we naar wat waar moet zijn om te begrijpen wat er gezegd wordt. Het zijn beslist geen aannames. De vooronderstellingen die ik behandeld heb moeten waar zijn om te begrijpen wat Neuro Linguïstisch Programmeren inhoudt.

Ik heb de acht vooronderstellingen nog even voor jouw gemak op een rijtje gezet. Je kunt ze ook nalezen in mijn vorige nieuwsbrieven die te vinden zijn in mijn nieuwsbrieven archief: Klik hier voor het nieuwsbrieven archief


De acht vooronderstellingen van NLP zijn:
  1. Het is makkelijker om het proces waarmee we de werkelijkheid ervaren te veranderen dan de werkelijkheid zelf te veranderen.
  2. De betekenis van je communicatie is de reactie die je krijgt.
  3. Al het menselijke gedrag is zo uit te drukken in termen van de vijf zintuigen dat je deze informatie op een nuttige manier kunt gebruiken.
  4. Alles wat iemand nodig heeft om te veranderen draagt hij of zij al met zich mee.
  5. De kaart is niet het gebied.
  6. Iedereen is diep van binnen een fantastisch en leuk mens, alleen gedraagt men zich, zowel intern als extern, soms op een stomme manier.
  7. Elk gedrag heeft een positieve intentie, en er is altijd een context waarbinnen gedrag waardevol is.
  8. Er is geen falen, er is alleen maar feedback.

In de volgende nieuwsbrieven ga ik meer aandacht besteden aan hoe jij je zintuigen kan gebruiken om je problemen rond nare gevoelens en negatieve gedachten en piekeren op te lossen en om je te leren hoe jij je beter kunt leren voelen.

Om dan te beginnen met een techniek die je kan gebruiken om ander gedrag aan te leren nadat je iets verkeerds hebt gedaan.


P.S.
Lees hier meer over faalangstKen je andere mensen voor wie deze nieuwsbrief waardevol is? Stuur hem dan door!
Heeft een vriend(in) deze nieuwsbrief doorgestuurd aan jou en je wilt het ook blijven ontvangen?
Schrijf je dan nu hier in en ontvang het gratis nlp ebook "Basis voor Geluk"!
Heb je opmerkingen, ideeën, of feedback? Ik hoor graag van je. Stuur deze mail terug naar mij en vertel me wat je denkt!


Marco Honkoop
NLP coaching & training
marco@nlp-voor-de-verandering.com
www.nlp-voor-de-verandering.com
KvK 24452226Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt ingeschreven of omdat je een dienst of product bij me hebt afgenomen. De nieuwsbrief verschijnt elke laatste donderdag van de maand. Hieronder vind je 3 linkjes. Klik op de eerste link om naar het archief te gaan van de vorige nieuwsbrieven. Gebruik de tweede link om je uit te schrijven voor de nieuwsbrief. Als je je email wilt wijzigen klik dan op de derde link. Als een link niet werkt, kopieer en plak deze dan in je browser.


Gratis e-Boek
"Basis voor Geluk"

Gratis eBook
Voornaam
Email
 
Inclusief gratis periodieke waardevolle
tips voor meer vrijheid, plezier en
succes in je leven!

Geen SPAM - Afmelden is eenvoudig


Klik hier
Ook voor coaches die hiermee
mensen willen helpen!