Is Jouw Werkelijkheid DE Werkelijkheid?


NLP nieuwsbrief, #005 donderdag 24 Juni 2010In NLP land hoor je vaak zeggen "De kaart is niet het gebied". Dit betekent bijvoorbeeld dat een kaart van Rotterdam niet hetzelfde is als Rotterdam zelf. En dat jouw betekenis van een woord (de kaart) niet hetzelfde is als de ervaringen (het gebied) die je rond dat onderwerp hebt gehad.

Als je de volledige betekenis van het woord plezier zou moeten geven, zou communicatie onmogelijk worden. Jouw onbewuste betekenis met al jouw ervaringen rond het woord plezier is zo rijk dat je niet eens het volledige verhaal zou kunnen vertellen.

De woorden die we gebruiken zijn kaarten van een hoop ervaringen (het gebied) rond die onbewuste betekenis. Gelukkig maar, want dat stelt ons in staat om effectief te communiceren zonder eerst alles te moeten uitleggen.

Wat jij van de wereld begrijpt en waarneemt, is jouw kaart. Maar deze kaart is geen objectieve weergave van de wereld. De betekenis die we geven aan onze ervaring is de kaart, de ervaring zelf is het gebied.

Voordat je ergens een betekenis aan geeft is het wel handig er ook ervaring mee te hebben. Stel je hebt het bijvoorbeeld over liefde. Dan is het wel handig om regelmatig ook liefde in je leven te ervaren, anders mis je toch echt wel iets.

Zowel de kaart als het gebied zijn belangrijk. Het communiceert makkelijker door ergens een kaart van te hebben. En om ergens over te praten is het handig om er ook ervaringen mee te hebben.

Een voormalige cliënt van mij had een hele vervelende ervaring gehad en was daar heel verdrietig over. Voor deze cliënt is de betekenis van verdriet heel anders dan voor een ander maar omdat we allemaal wel eens verdrietig zijn geweest weten we wel wat we bedoelen met verdriet.

Gelukkig hoef je bij NLP coaching niet over de vervelende ervaring zelf te praten. Dit maakt het alleen maar erger. Met NLP stop je het verdriet en zet je er een goed gevoel voor in de plaats.

Als jij aan de slag wil met NLP om jouw problemen op te lossen neem dan contact met mij op voor
individuele coaching

P.S.
Lees hier meer over omgaan met verdrietDit is een nieuwsbrief van Marco Honkoop - Mijn doel is om jou te helpen hoe jij snel en makkelijk grip krijgt op jouw angst, depressie, onzekerheid en andere negatieve emoties en gedachten en te leren je beter te voelen en beter te communiceren.
Ken je andere mensen voor wie deze nieuwsbrief waardevol is? Stuur hem dan door!
Heeft een vriend(in) deze nieuwsbrief doorgestuurd aan jou en je wilt het ook blijven ontvangen?
Schrijf je dan nu hier in en ontvang het gratis nlp ebook "Basis voor Geluk"!
Heb je opmerkingen, ideeën, of feedback? Ik hoor graag van je. Stuur deze mail terug naar mij en vertel me wat je denkt!


Marco Honkoop
NLP coaching & training
marco@nlp-voor-de-verandering.com
www.nlp-voor-de-verandering.com
KvK 24452226Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt ingeschreven of omdat je een dienst of product bij me hebt afgenomen. De nieuwsbrief verschijnt elke laatste donderdag van de maand. Hieronder vind je 3 linkjes. Klik op de eerste link om naar het archief te gaan van de vorige nieuwsbrieven. Gebruik de tweede link om je uit te schrijven voor de nieuwsbrief. Als je je email wilt wijzigen klik dan op de derde link. Als een link niet werkt, kopieer en plak deze dan in je browser.


Gratis e-Boek
"Basis voor Geluk"

Gratis eBook
Voornaam
Email
 
Inclusief gratis periodieke waardevolle
tips voor meer vrijheid, plezier en
succes in je leven!

Geen SPAM - Afmelden is eenvoudig


Klik hier
Ook voor coaches die hiermee
mensen willen helpen!