Effectieve Communicatie

 

Effectieve communicatie is NLP communicatie waarmee je echt iets bereikt. Al het communiceren gaat voor het grootste deel over het beïnvloeden van een ander om een bepaald doel te bereiken. Al is het doel alleen maar dat je wil dat iemand naar je luistert.

Belangrijk hierbij is dat je weet dat het hier gaat om beïnvloeding gericht op iets goeds. Bij goede NLP wordt je brein dan ook getraind om open te staan voor positieve beïnvloeding en je af te sluiten voor negatieve beïnvloeding.

Wil jij effectief leren communiceren? Meld je dan hier aan voor de NLP Practitioner.

 

Eerst je goed voelen

Het is duidelijk dat mensen elkaar aanvoelen. Nu heeft men het wel over non-verbale communicatie waar men lichaamshouding en de uitdrukking op het gezicht bedoeld. Alleen dit verklaart nog weinig waarom mensen elkaar aanvoelen.

Al zijn de gekozen woorden, de lichaamshouding en de gezichtsuitdrukking correct dan nog vindt niemand het leuk om met chagrijnige mensen om te moeten gaan.

Voordat jij begint met communiceren is het dus belangrijk dat jij je eerst goed voelt.

 

Nog belangrijker is flexibiliteit in je communicatie

Jezelf goed voelen is een eerste voorwaarde voor effectief communiceren. Maar waar het hem nou echt in zit in goed communiceren is de flexibiliteit in jouw communicatie.

Hiermee bedoel ik dat je de manier waarop je communiceert wijzigt als je merkt dat je niet het bedoelde resultaat hebt bereikt. NLP gaat er namelijk van uit dat jijzelf verantwoordelijk bent voor het resultaat van jouw communicatie met andere mensen.

Dit betekent dat als mensen je niet begrijpen, of verkeerd op je reageren of niet doen wat je wilt, dat het niet hun schuld is, maar bij jezelf afvraagt wat je de volgende keer anders kan zeggen om te zien of het dan beter gaat.

Door zelf verantwoordelijk te zijn voor je eigen communicatie leer je steeds beter communiceren en heb je zelf de touwtjes in handen om het de volgende keer beter te doen.

Daarnaast kun je met NLP je onbewustzijn trainen om met de juiste woorden te komen. Door de juiste woorden te gebruiken vergroot je de impact van de boodschap die je wil overbrengen.

Maar het meest belangrijke van effectief communiceren is jezelf aanleren van flexibiliteit in je communicatie.

 

Vormen van effectieve communicatie

Binnen NLP zijn er 2 vormen van communiceren waarmee je leert effectief te communiceren.

Ten eerste is dat alles zo duidelijk mogelijk maken. Informatie maak je zo specifiek mogelijk.

Ten tweede is dat je het laat lijken dat je heel precies bent. Je wil hier iets bereiken door iemand iets te laten doen op basis van zijn eigen motivatie.

Door je woorden zo te gebruiken geef je aan iemand anders de ruimte om op basis van zijn eigen ervaringen betekenis aan jouw woorden te geven.

Op deze manier krijg je een vorm van effectieve communicatie die heel dicht bij de ander staat en heel prettig is voor de ander.

Dat is dan ook de reden dat je bij een goede NLP opleiding zowel jezelf leert grip krijgen op je emoties als dat je leert om goed met elkaar om te gaan.

 

 


 

Ga terug van Effectieve Communicatie naar Uitstekende Communicatie

Ga terug van Effectieve Communicatie naar de Homepage