Beter Visualiseren

 

Door goed visualiseren beeld je in dat je een gelukkiger leven voor je ziet.

Via onze 5 zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven komt er informatie binnen in ons brein. Vervolgens geven we hier een betekenis aan.

Nu zijn ruiken en proeven vrij onbewust waardoor de NLP technieken zich voornamelijk op horen, zien en voelen richten.

Denk maar eens terug aan hoe de voordeur van je lagere school (tegenwoordig basisschool) eruit zag.

De meeste mensen zien dan de voordeur weer voor zich. Waarschijnlijk hoor je dan ook weer de geluiden om je heen die je toen hoorde en hoe je je voelde. De geur die je toen rook en de smaak die je proefde wordt al wat lastiger.

Aangezien een aantal NLP technieken gebruik maken van visualisatie (wat je doet met het zintuig "zien") blijf ik hier wat langer bij stil staan.

Alle NLP technieken leer je overigens in de NLP Practitioner opleiding.

 

Wat is visualiseren?

Als we uitgaan van de 3 belangrijkste zintuigen zien (inbeelden), horen (gedachten) en voelen (gevoelens) dan kunnen we zeggen dat ieder mens in 1 van deze 3 zintuigen het beste is.

Zo kan iemand visueel het beste zijn. Dat betekent dat deze persoon beter is in inbeelden dan in gedachten en gevoelens. Een ander is op deze manier weer het beste in gedachten en weer een ander het beste in gevoelens.

Dat je minder goed bent in een zintuig betekent helemaal niets. Onbewust ben je in alle zintuigen goed alleen niet elk zintuig wordt even goed bewust gemaakt door je brein.

Gelukkig kun je beter worden in de zintuigen waar je minder goed in bent door deze te trainen. Zo kun je ook beter worden in het vormen van beelden.

Veel mensen denken dat ze niet kunnen inbeelden. Maar niets is minder waar. Het is makkelijker dan je denkt. Alleen mensen denken vaak dat ze scherpe beelden zoals op tv moeten kunnen zien. En alles in detail, helder en scherp moeten kunnen zien.

Maar gelukkig is het anders. Het is alsof je een soort gewaarwording voor je ziet als je iets aan het inbeelden bent. Daarom gebruik ik ook liever het woord "inbeelden". Hieronder volgt een oefening.

 

Hoe kun je beter leren inbeelden?

Met eenvoudige visualisatie oefeningen kun je jouw vermogen om te visualiseren goed trainen en verbeteren.

Denk bijvoorbeeld eens aan je jas. Vraag je af wat voor kleur die heeft. Je weet dan het antwoord. Dit komt omdat in feite je brein supersnel een beeld van je jas uit je herinnering ophaalt en als het ware kijkt wat de kleur is.

Stel je nu eens voor dat de jas voor je ligt. Als je dit doet merk je dat er een soort gewaarwording van je jas ontstaat. Hierdoor krijg je het idee dat iets wat op je jas lijkt voor je ligt.

Je hebt nu ingebeeld dat je jas voor je ligt. Zie je nu hoe makkelijk het is.

 

Zelf fantastische beelden maken

Nu je weet hoe je makkelijk dingen inbeelden kun je weer een fantastische vakantie die je hebt gehad terug halen en herbeleven.

Zie hoe je naar je vakantiebestemming gegaan bent, wat je allemaal voor leuke dingen hebt gedaan, op wat voor mooie plaatsen je bent geweest en hoe je weer veilig bent teruggekomen naar huis.

Zo kun je voor jezelf ook een hele mooie toekomst inbeelden waar jij van droomt. Zie jezelf in een heel goede gezondheid met je droompartner in jullie droomhuis en met een fantastische baan en zie een gelukkiger leven voor je.

Hoe meer je leuke momenten weer als een soort film voor jezelf afspeelt, hoe meer je je brein traint om goed te worden in inbeelden.

Als je beter wilt worden in visualiseren (of beter gezegd inbeelden), oefen dan elke dag ongeveer 10 minuten hiermee.

In de NLP cursus online staan ook hele krachtige oefeningen en NLP technieken om beter te worden met visualisatie en tegelijkertijd om je beter te voelen, prachtige positieve beelden te visualiseren en positieve gedachten te denken.

 

 


 

Ga terug van Beter Visualiseren naar de NLP technieken

Ga terug van Beter Visualiseren naar de Homepage