Wat is NLP?

 

Wat is NLP? Allereerst een video waarin de bedenker van NLP, Dr. Richard Bandler, zelf een antwoord geeft op deze vraag.

 

 

Wanneer jij op een laagdrempelige manier met NLP aan de slag wil dan is de NLP Cursus Online een prima introductie. Maar de beste manier om NLP te leren is natuurlijk een goede NLP opleiding.

NLP is de studie van succesvol gedrag. Waar psychologen kijken naar wat er allemaal mis is met je, kijkt NLP juist naar wat goed werkt zodat het beter gaat met je leven.

NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren.

Neuro heeft met het brein te maken, je hersens. In je brein zijn bepaalde patronen vastgelegd die er voor zorgen dat je je naar voelt of dat je je goed voelt.

Linguistisch gaat over taal. De taal waarmee je met jezelf of met anderen communiceert.

Programmeren wil zeggen dat je met taal je brein programmeert om zich goed te voelen.

Nu is programmeren in de jaren 70 fout gekozen. Computers waren toen namelijk in opkomst en men dacht dat de mens een soort computer was.

Niets is minder waar. Het gaat niet om programmeren, maar om het veranderen van negatieve patronen in positieve patronen in je brein zodat jij je weer goed voelt.

 

Wat is NLP?

NLP leert je om je brein als het ware te besturen met taal zodat jij je weer beter voelt. Het geeft je een handleiding hoe jij het beste je brein gebruikt om beter je leven te leiden zoals jij dat wilt.

NLP gaat er van uit dat ons brein werkt op basis van de 5 zintuigen horen, zien, voelen, geur en smaak. Nu zijn geur en smaak vrij vaag waardoor het eigenlijk draait om horen, zien en voelen.

Wat is NLP ? Zorg ervoor dat je positieve gedachten hebt, positieve beelden in je hoofd vormt en je goede gevoelens hebt. Op het moment dat je dit hebt bereikt heb jij je brein geprogrammeerd om zich goed te voelen en dat is natuurlijk wat jij wilt.

Zelf ben ik pragmatisch ingesteld en resultaatgericht. Als ik iets doe zie ik het liefst zo snel mogelijk resultaat. Dat maakt het dat ik zo gek op NLP ben. Het werkt snel en makkelijk.

Nu is dit tevens het moeilijkste van mijn vak. Namelijk mensen overtuigen hoe goed en makkelijk NLP werkt.

Sommige mensen hoor ik wel eens zeggen: "Ik geloof niet in NLP". Dat is prima, want NLP heeft puur met doen en ervaren te maken. Als je NLP doet, dan ervaar jij al snel dat je je weer goed voelt. En hiermee heb ik de vraag " Wat is NLP ? " hopelijk beantwoord.

 

Wat kun je met NLP?

Het belangrijkste wat je met NLP kan leren is het volgende:

  1. Grip krijgen op jouw emoties. Hoe je jouw brein leert om je goed te voelen. Zodat je met succes, plezier en ontspanning je doelen ontdekt en verwezenlijkt en effectiever kunt leven.
  2. Als je het eerste hebt geleerd, dan kun je daarna uitstekend leren omgaan en communiceren met andere mensen. Hoe? Hiervoor heeft NLP 2 communicatiemodellen.

    Het eerste model is gericht op het zo specifiek mogelijk communiceren.

    Het tweede model is gericht op het beinvloeden. Nu klinkt beinvloeden redelijk negatief maar hier wordt bedoeld op een positieve manier beinvloeden door specifiek te lijken.
  3. Uitstekend gedrag in kaart brengen. Vroeger werd dit gedaan met behulp van modelleren. Tegenwoordig gebeurt dit met behulp van strategieën. Als je ziet dat iemand iets succesvol doet dan breng je in kaart hoe deze persoon dat doet en kun je deze succesvolle strategie zelf ook gaan toepassen.

Al deze vaardigheden komen aan bod in mijn NLP Practitioner opleiding.

 

Hoe is NLP ontstaan?

NLP is in de jaren 70 bedacht door Richard Bandler en John Grinder. Het is toen verzonnen om stiekem aan hypnose te doen.

Lees hier verder hoe NLP is ontstaan en hoe Richard Bandler het praktischer en makkelijker heeft gemaakt zodat iedereen het zou moeten kunnen doen.

Met hypnose wordt puur ontspanning bedoeld. Hierdoor kun je makkelijker met je onbewuste informatie opnemen waardoor je sneller leert.

 

Waarvoor kun je NLP gebruiken?

NLP wordt veel gebruikt om jezelf te ontwikkelen. Om meer plezier in het leven te hebben en er achter komen wat je precies wil in het leven. Daarnaast wordt het veel gebruikt om andere mensen mee te helpen of beter leren communiceren.

 

 


 

Ga terug van Wat is NLP ? naar de Homepage