De Metafoor

 

Met een metafoor breng je op een effectieve manier een boodschap over.

Bij goede NLP trainingen en coaching wordt veel gebruik gemaakt van metaforen om een boodschap over te brengen. Het gebruik van verhalen is heel belangrijk.

Helaas is het gebruik van metaforen helemaal uit de hand gelopen. Mensen denken ten onrechte dat metaforen verhalen zijn over dieren, sprookjesfiguren, of andere gekke beeldspraak is. Dat is op zijn minst het geval.

 

Wat is een metafoor?

Bij een goed verhaal draait het allemaal om dat het verhalen met ervaringen zijn over mensen. Een verhaal over iemand anders blijkt heel interessant.

Wat je doet is een boodschap die je aan iemand anders wilt overbrengen verpakken in een verhaal. Dat kan een verhaal over jezelf zijn of over iemand anders.

Van droge theorie leer je weinig, maar juist veel van verhalen over wat andere mensen in vergelijkbare situaties gedaan en ervaren hebben.

 

Hoe werken metaforen?

Door het gebruiken van verhalen als metaforen neem je anderen mee op een emotionele reis en weet je ze vaak ook van begin tot het einde te boeien. Mensen gaan een voorstelling maken van het verhaal in de vorm van beelden, geluiden en gevoelens.

Het onbewustzijn van de ander snapt automatisch wel dat het verhaal een bepaalde boodschap voor de persoon bevat.

Zo stond ik vroeger wel eens op met het verkeerde been uit bed. Nadat ik NLP had geleerd begon ik na zo'n vervelende start van de dag te denken aan de leuke dingen die ik had meegemaakt de afgelopen tijd.

Ik vroeg mezelf af: "Wat heb ik allemaal voor leuks meegemaakt?" en "Hoe geweldig gaat mijn dag vandaag worden?" of "Hoeveel plezier kan ik aan vandaag?".

Als ik mezelf de goede vragen stel merk ik meteen dat ik me beter ga voelen. Een zaak van focussen op de goede dingen.

 

Hoe kun je zelf metaforen gebruiken?

Iedereen kan verhalen vertellen in de vorm van metaforen. Je vertelt over de ervaringen van jezelf of van andere mensen. In je verhaal zit dan de boodschap die je wilt overbrengen.

Vaak wordt binnen NLP gebruik gemaakt van geneste metaforen. Een van de uitvinders van NLP, dr. Richard Bandler, maakt hier veel gebruik van. Hieronder zal ik een voorbeeld geven van de structuur hiervan.

Begin met verhaal 1 maar maak het verhaal niet af
Begin met verhaal 2 maar maak het verhaal niet af
Begin met verhaal 3 maar maak het verhaal niet af
Vermeld een boodschap
Sluit verhaal 3 af
Vermeld een boodschap
Sluit verhaal 2 af
Vermeld een boodschap
Sluit verhaal 1 af

Op deze manier wordt door verhalen te gebruiken als metafoor de boodschap opgepakt.

 

 


 

Ga terug van De Metafoor naar Top Communicatie

Ga terug naar de Homepage